Zagreb Zoo - a place for a great time

Zagreb Zoo - a place for a great time

Today, visitors to the Zagreb Zoo can see many species of animals - mammals, birds, reptiles, amphibians, fish and invertebrates, from almost all continents.

Zoološki vrt grada Zagreb jedan je od tri zoološka vrta u Hrvatskoj. Preko 200 godina nalazi se u starom parku Maksimiru.

Omiljeno je mjesto za opuštanje i razonodu djece i cijele obitelji. Zajedno sa jezerom prostire se na 7 ha površine, ima 275 vrsta ┼żivotinja i 2 225 jedinki sa gotovo svih kontinenata. Zastupljeni su sisavci, ptice, gmazovi, vodozemci, ribe i beskralješnjaci. Zoološki vrt ima velik broj vanjskih nastambi, ali i malih tematskih tropskih ku─ça, te nekoliko paviljona. Obnova zastarjelog zoo-vrta zapo─Źela je 1990. godine i do danas je ve─çina nastambi ili obnovljena ili novosagra─Ĺena. Zoološki vrt grada Zagreba osnovao je Mijo pl. Filipovi─ç 27. lipnja 1925. i najstariji je zoološki vrt u jugoisto─Źnoj Europi. Na dan otvorenja u njemu su bile samo tri lisice i tri sove. Zoološki se 1926. godine širi na kopno, a 1972. godine dobiva tropsku ku─çu i njegovog danas najstarijeg stanovnika, nilskog krokodila.

Do 1990. bili su u Vrtu skromni mali kavezi, a od neovisnosti Hrvatske po─Źinje obnova zoo-vrta, koja traje i danas. Danas posjetitelji u Zoološkom vrtu Zagreb mogu vidjeti brojne vrste ┼żivotinja - sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca, riba i beskralješnjaka, sa gotovo svih kontinenata. Tako─Ĺer, zoo-vrt sudjeluje u mnogim programima zaštite ugro┼żenih vrsta, nudi posjetiteljima razli─Źite obrazovne programe, organizira doga─Ĺanja i pru┼ża svima brojne informacije o ┼żivotinjama i samoj prirodi.

Zoološki vrt dobitnik je i vrijednih nagrada. Europsko udru┼żenje zooloških vrtova i akvarija (EAZA) dodijelilo mu je nagradu za podizanje svijesti javnosti o va┼żnosti zaštite ─Źovjekolikih majmuna. Cilj kampanje je uklju─Źiti javnost u zaštitu ─Źovjekolikih majmuna i potaknuti ljude na promjenu ┼żivotnih navika kojima ugro┼żavaju prirodu. Istu je uglednu Eazinu nagradu Zoološki vrt grada Zagreba dobio 2009. godine promi─Źu─çi zaštitu europskih zvijeri. Cijena ulaznica za posjet zoo-vrt za odrasle iznosi 30 kuna, dok djeca od 7 do 14 godina pla─çaju 20 kuna. Ulaz za djecu do 7 godina besplatan.

Ukoliko ste ljubitelj ┼żivotinja i prijateljima ┼żelite prirediti nezaboravnu proslavu svoga ro─Ĺendana, idealno mjesto je Zoološki vrt Zagreb, koji organizira proslavu dje─Źjih ro─Ĺendana do 25 djece. Osim u┼żivanja u ro─Ĺendanskoj torti, mo┼żete se zabavite se uz prigodne igre, te uz vodstvo edukatora saznati više o ┼żivotinjama. Trenutno je u tijeku velika akcija prikupljanja starih i odba─Źenih mobitela u Hrvatskoj, koju organizira ZOO pod nazivom "─îovje─Źe, gdje ti je mobitel“. Akcija je nagradnog karaktera te se sastoji iz dva dijela: prvi je namijenjen svima koji imaju stare mobitele i ┼żele ih se prikladno riješiti dok je drugi namijenjen osnovnim i srednjim školama. Akcija traje do kraja listopada, odnosno do kraja studenog za škole.

Kako bi obilazak Zoo vrta bio što ugodniji, posjetiteljima su osigurani razni sadr┼żaji. Osim sudjelovanja u hranjenju ┼żivotinja mo┼żete pri─Źati sa ┼żivotinjama preko razglasa. Posjetitelji mogu sudjelovati u opuštaju─çem i jedinstvenom obilasku zoološkog vrta dok veslaju Prvim jezerom. S posjetiteljima se vozi edukator koji pri─Źa o po─Źecima Zoološkog vrta, povijesti jezera te njegovim današnjim stanovnicima. Ukoliko ┼żelite upoznati svijet ┼żivotinja kroz fotoaparata, profesionalan fotograf i edukator vodit ─çe Vas kroz zoo vrt i omogu─çiti snimanje ┼żivotinja u zanimljivim trenucima i s neuobi─Źajenih mjesta. Sudionici programa na poklon dobivaju zajedni─Źku fotografiju, a ukoliko ┼żele mogu sudjelovati u mjese─Źnoj nagradnoj igri kada se bira fotografija mjeseca.

Razloga za posjet Zoološkom vrtu je mnogo, koji kod izaberete dobar provod je zajam─Źen. Stoga, okupite obitelj i prijatelje i provedite ugodan dan u Maksimiru.

Weather forecast for Zagreb

Prognoza vremena za Zagreb
Subota
13.08.2022
Prognoza vremena za Zagreb
Nedjelja
14.08.2022
Prognoza vremena za Zagreb
Ponedjeljak
15.08.2022
Prognoza vremena za Zagreb
Utorak
16.08.2022
Prognoza vremena za Zagreb
Srijeda
17.08.2022
Prognoza vremena za Zagreb
─îetvrtak
18.08.2022
Prognoza vremena za Zagreb
Petak
19.08.2022
Prognoza vremena za Zagreb
Subota
20.08.2022