Zagreber Zoo - ein Ort für eine tolle Zeit

Zagreber Zoo - ein Ort für eine tolle Zeit

Heute können Besucher des Zagreber Zoos viele Tierarten beobachten - Säugetiere, Vögel, Reptilien, Amphibien, Fische und Wirbellose aus fast allen Kontinenten.

Zoološki vrt grada Zagreb jedan je od tri zoološka vrta u Hrvatskoj. Preko 200 godina nalazi se u starom parku Maksimiru.

Omiljeno je mjesto za opuštanje i razonodu djece i cijele obitelji. Zajedno sa jezerom prostire se na 7 ha površine, ima 275 vrsta životinja i 2 225 jedinki sa gotovo svih kontinenata. Zastupljeni su sisavci, ptice, gmazovi, vodozemci, ribe i beskralješnjaci. Zoološki vrt ima velik broj vanjskih nastambi, ali i malih tematskih tropskih kuća, te nekoliko paviljona. Obnova zastarjelog zoo-vrta započela je 1990. godine i do danas je većina nastambi ili obnovljena ili novosagrađena. Zoološki vrt grada Zagreba osnovao je Mijo pl. Filipović 27. lipnja 1925. i najstariji je zoološki vrt u jugoistočnoj Europi. Na dan otvorenja u njemu su bile samo tri lisice i tri sove. Zoološki se 1926. godine širi na kopno, a 1972. godine dobiva tropsku kuću i njegovog danas najstarijeg stanovnika, nilskog krokodila.

Do 1990. bili su u Vrtu skromni mali kavezi, a od neovisnosti Hrvatske počinje obnova zoo-vrta, koja traje i danas. Danas posjetitelji u Zoološkom vrtu Zagreb mogu vidjeti brojne vrste životinja - sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca, riba i beskralješnjaka, sa gotovo svih kontinenata. Također, zoo-vrt sudjeluje u mnogim programima zaštite ugroženih vrsta, nudi posjetiteljima različite obrazovne programe, organizira događanja i pruža svima brojne informacije o životinjama i samoj prirodi.

Zoološki vrt dobitnik je i vrijednih nagrada. Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija (EAZA) dodijelilo mu je nagradu za podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite čovjekolikih majmuna. Cilj kampanje je uključiti javnost u zaštitu čovjekolikih majmuna i potaknuti ljude na promjenu životnih navika kojima ugrožavaju prirodu. Istu je uglednu Eazinu nagradu Zoološki vrt grada Zagreba dobio 2009. godine promičući zaštitu europskih zvijeri. Cijena ulaznica za posjet zoo-vrt za odrasle iznosi 30 kuna, dok djeca od 7 do 14 godina plaćaju 20 kuna. Ulaz za djecu do 7 godina besplatan.

Ukoliko ste ljubitelj životinja i prijateljima želite prirediti nezaboravnu proslavu svoga rođendana, idealno mjesto je Zoološki vrt Zagreb, koji organizira proslavu dječjih rođendana do 25 djece. Osim uživanja u rođendanskoj torti, možete se zabavite se uz prigodne igre, te uz vodstvo edukatora saznati više o životinjama. Trenutno je u tijeku velika akcija prikupljanja starih i odbačenih mobitela u Hrvatskoj, koju organizira ZOO pod nazivom "Čovječe, gdje ti je mobitel“. Akcija je nagradnog karaktera te se sastoji iz dva dijela: prvi je namijenjen svima koji imaju stare mobitele i žele ih se prikladno riješiti dok je drugi namijenjen osnovnim i srednjim školama. Akcija traje do kraja listopada, odnosno do kraja studenog za škole.

Kako bi obilazak Zoo vrta bio što ugodniji, posjetiteljima su osigurani razni sadržaji. Osim sudjelovanja u hranjenju životinja možete pričati sa životinjama preko razglasa. Posjetitelji mogu sudjelovati u opuštajućem i jedinstvenom obilasku zoološkog vrta dok veslaju Prvim jezerom. S posjetiteljima se vozi edukator koji priča o počecima Zoološkog vrta, povijesti jezera te njegovim današnjim stanovnicima. Ukoliko želite upoznati svijet životinja kroz fotoaparata, profesionalan fotograf i edukator vodit će Vas kroz zoo vrt i omogućiti snimanje životinja u zanimljivim trenucima i s neuobičajenih mjesta. Sudionici programa na poklon dobivaju zajedničku fotografiju, a ukoliko žele mogu sudjelovati u mjesečnoj nagradnoj igri kada se bira fotografija mjeseca.

Razloga za posjet Zoološkom vrtu je mnogo, koji kod izaberete dobar provod je zajamčen. Stoga, okupite obitelj i prijatelje i provedite ugodan dan u Maksimiru.

Vremenska prognoza za Zagreb

Prognoza vremena za Zagreb
Ponedjeljak
27.05.2024
Prognoza vremena za Zagreb
Utorak
28.05.2024
Prognoza vremena za Zagreb
Srijeda
29.05.2024
Prognoza vremena za Zagreb
Četvrtak
30.05.2024
Prognoza vremena za Zagreb
Petak
31.05.2024
Prognoza vremena za Zagreb
Subota
01.06.2024
Prognoza vremena za Zagreb
Nedjelja
02.06.2024
Prognoza vremena za Zagreb
Ponedjeljak
03.06.2024